Μια πρόσκληση γάμου κι ένας στίχος

Μια μέρα δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από μια μέλλουσα νύφη. Λίγα mail και τηλεφωνήματα αργότερα, είχε απλωθεί μπροστά μου ένα υπέροχα δύσκολο έργο, η πρόσκληση γάμου της Ευαγγελίας και του Δημήτρη! Αυτό που έκανε το σχεδιασμό αυτού του προσκλητηρίου υπέροχο, ήταν η αγάπη της Ευαγγελίας για τον Σωκράτη Μάλαμα και η διάθεση του ζευγαριού να δημιουργήσει το σκηνικό του γάμου με βάση κάποιους από τους υπέροχους στίχους του καλλιτέχνη. Αυτό όμως ήταν που το έκανε και δύσκολο. Γιατί, πώς να σταθείς απέναντι στην κρυστάλλινη καθαρότητα του Μάλαμα ή του Αλκαίου με ένα προσκλητήριο γάμου; Πώς να παρουσιάσεις ένα κομμάτι ποίησης, σε μια μορφή επικοινωνίας, όπως είναι μια πρόσκληση; Ήταν μια από τις περιπτώσεις που το προσκλητήριο γάμου δεν είχε καθαρά ενημερωτικό σκοπό, αλλά χαρακτηριζόταν από την ανάγκη των μελλόνυμφων να μοιραστούν με τους καλεσμένους τους τη δική τους αντίληψη για την αγάπη και τη ζωή.

Μετά από μια μεγάλη έρευνα με τη βοήθεια της Ευαγγελίας σε στίχους των τραγουδιών του Μάλαμα, καταλήξαμε στο “Θαύμα” σε στίχους Άλκη Αλκαίου, που περιλαμβάνεται στο άλμπουμ “Πέρασμα” και συγκεκριμένα στο μαγικό στίχο: “Το θαύμα είναι να ζεις καρδιά μου όλες σου τις στιγμές“. Το μήνυμα του γάμου!

Το δημιουργικό όφειλε να είναι λιτό και διάφανο. Η ομορφιά αυτής της φράσης πλαισιώθηκε από κάποια “τεχνάσματα” που σκοπό είχαν να ενδυναμώσουν δημιουργικά την συνολική εικόνα, αφήνοντας ανέπαφο το κεντρικό μήνυμα από γραφιστικά σχέδια, που ίσως να φόρτωναν το συνολικό αποτέλεσμα. Επιστρατεύτηκε λοιπόν η τεχνική του ανάγλυφου για το φάκελο, με ένα εξαιρετικά περίτεχνο και ρομαντικό σχέδιο να παίρνει μορφή σε ένα αυστηρό με έντονα μινιμαλιστική φόρμα φάκελο, δίνοντας το κεντρικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα έμπαινε σε περίοπτη θέση το όνομα του καλεσμένου.  Ένας έμμεσος τρόπος να δηλώσει κανείς τη σημαντικότητα του κάθε καλεσμένου ξεχωριστά. Το κεντρικό μήνυμα, όπου δόθηκε και όλο το βάρος του δημιουργικού,  “Το θαύμα είναι να ζεις καρδιά μου όλες σου τις στιγμές” παρουσιάζεται στην πρώτη όψη που βλέπει ο καλεσμένος καθώς ανοίγει το φάκελο, με τον πιο διάφανο τρόπο που μπορεί να αποτυπωθεί κάτι σε χαρτί, δηλαδή με διάφανο φιλμ UV.

Αυτή η “ελαφρότητα” έρχεται σε αντίθεση με τη “βαριά” κάρτα πάχους 2mm και διάστασης 16x22cm που πιάνει ο καλεσμένος στα χέρια του καθώς βγάζει την πρόσκληση από το φάκελο. Στην β’ όψη της κάρτας παρουσιάζεται το κάλεσμα με έμφαση στο παιχνίδι της τυπογραφίας, που εκφράστηκε με την παρουσία πολλών διαφορετικών γραμματοσειρών.

Η Ευαγγελία και ο Δημήτρης είχαν την ωραία ιδέα να δώσουν τα προσκλητήρια σε καλλιγράφο, τη Λένα Σεπτέμβρη, που μεταμόρφωσε σε ένα μικρό καλλιτέχνημα το όνομα του κάθε καλεσμένου.

 

Και μια λεπτομέρεια που μου έκανε εντύπωση. Ο Δημήτρης είχε την ιδέα να αρωματίσει τα πουγκάκια με το ρύζι με αιθέρια έλαια, με αποτέλεσμα ο “Χορός του Ησαΐα” του ζευγαριού να πάρει τα εύσημα του πιο ευωδιαστού “χορού” όλων των εποχών! Τί αίσθηση!

Η καλλιγραφία που ξεκίνησε στο κάλεσμα, συνεχίστηκε και στις μπομπονιέρες..

Καθώς πολλοί ήταν οι αγαπημένοι στίχοι τραγουδιών που έφτασαν στους…ημιτελικούς, ήταν κρίμα να τους αφήσουμε έξω απ’ τη γιορτή. Έτσι λοιπόν, μικρά στιχάκια ξεπρόβαλλαν σε κοπτικά καρτελάκια, από τις υπέροχες ανθοσυνθέσεις που, όχι μόνο στόλιζαν το κέντρο του κάθε τραπεζιού, αλλά μετέφεραν και το ποιητικά γιορτινό κλίμα.

Ο ανθοστολισμός ήταν διακριτικά κομψός, με υπέροχη επιλογή ανθών και χρωμάτων.

Στην είσοδο του χώρου όπου δέχτηκαν η Ευαγγελία και ο Δημήτρης τους καλεσμένους τους, αλλά και μπροστά στο πιάτο του καθενός, περίμενε μια γλυκιά έκπληξη: παραδοσιακοί κουραμπιέδες από την Κύμη, τιμής ένεκεν στην καταγωγή του γαμπρού! Το γλυκάκι συνόδευε κοπτικό καρτελάκι διάστασης 3x7cm με τα ευχαριστήρια των νεόνυμφων. Ένα “Ευχαριστώ” που έγινε ανάρπαστο..

Και μια ευχή για το καλό!

Δημήτρη κι Ευαγγελία, ευχαριστώ για την υπέροχη συνεργασία…

Όλες μου τις “Ευχές“!

About 2invite

graphic designer

6 comments

  1. Anonymous

    Μαρία!

    δεν υπάρχουν λόγια να σ’ ευχαριστήσω! υλοποίησες με εξαιρετικό τρόπο την ιδέα.
    μία μοναδική και πρωτότυπη πρόσκληση και άψογη συνεργασία. και πάνω απ’ όλα ένας υπέροχος άνθρωπος!
    από καρδιάς σ’ ευχαριστώ και πάλι! να έχεις υγεία και πολλή πολλή έμπνευση!

    ανυπομονώ για προσκλητήριο της βάπτισης όταν με το καλό…

    Ευαγγελία

    Like

    • Γεια σου Ευαγγελία! Ήταν πραγματικά μια απολαυστική συνεργασία, καθώς μεγάλο μέρος της αφορούσε μια μεγάλη βουτιά στη μουσική του Μάλαμα, τάχα μου δήθεν για να βρούμε την κεντρική ιδέα.. : ))
      Χάρηκα τις κουβέντες μας!
      Με το καλό να ξανασυνεργαστούμε!

      Like

  2. magda

    Μαρία, μας ταξιδεύεις με τις δημιουργίες και τις ιδέες σου.. τόσο πρωτότυπα και όμορφα πράγματα που κάνουν τη μέρα της καθεμιάς μας τόσο ξεχωριστή, που δεν μπορείς παρά να γυρνάς μέσα στα χρόνια σε αυτή με νοσταλγία, καμάρι και χαμόγελο!

    Like

    • Καλώς τη Μάγδα! Δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι να αναρτήσω τη δική σου πρόσκληση “Μου το ‘πε ένα πουλάκι” βλέπω… : )
      Σ’ευχαριστώ πολύ! Σύντομα θα έχεις νέα μου με post.. Είναι σχεδόν έτοιμο!

      Like

  3. magda

    Ευαγγελία, να ζήσετε ευτυχισμένοι και να θυμάστε πάντα την υπέροχη μέρα του γάμου σας.

    Like

  4. Vicky

    συγχαρητήρια για την ιδέα σας, που φυσικά μόνο η Μαρία θα την υλοποιούσε με αυτό τον άψογο τρόπο!
    Όσο για το προσκλητήριο της βάπτισής σας,
    θα είναι άλλη μία συνεργασία-γιορτή με άψογο το επιθυμητό αποτέλεσμα,
    όπως ακριβώς ήταν το δικό μας vintage train!

    Like

Leave a comment