Η μεγάλη πρόκληση της πρόσκλησης

Ανοίγει ο προβολέας, μουσική αγωνίας, «Τον φάκελο, παρακαλώ», σταματάει η μουσική, αγωνία, περιέργεια «…and the winner is…”

Σαφώς και είναι μια στιγμή κλεμμένη απ’τα Όσκαρ, όμως αν το σκεφτείτε καλύτερα, σε άλλη κλίμακα, δεν διαφέρει και πολύ από την στιγμή που ανοίγει ο καλεσμένος την πρόσκληση που του στείλατε.  Παίρνοντας κάποιος την πρόσκληση στα χέρια του, πολλές φορές πριν την ανοίξει καν, από τα χρώματα και την υφή που διαλέξατε, αρχίζει να ξεδιπλώνεται ο μικρόκοσμος της εκδήλωσης που σκοπεύετε να ετοιμάσετε. Η πρόσκληση είναι το μοναδικό στίγμα του γάμου σας που θα βρίσκεται στο σπίτι του κάθε καλεσμένου για 3 βδομάδες περίπου, αφημένο σε κάποιο κομοδίνο, για να υπενθυμίζει το χαρμόσυνο γεγονός. Ξεκινήστε λοιπόν την επιλογή του προσκλητηρίου σας, έχοντας πάντα στο μυαλό σας το εξής: αυτό που θα διαλέξετε είναι η πρώτη εντύπωση του γάμου σας και μεγάλο μέρος της επικοινωνίας σας με έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων ελλείψει της παρουσίας σας.

  1. Αποφασίστε το ύφος του γάμου σας και εφαρμόστε το στην πρόσκληση.

Επίσημο, χιουμοριστικό, μοντέρνο, απλό ή ρομαντικό, όλα έχουν κώδικες επικοινωνίας που καλό θα ήταν να γνωρίζετε.

Επίσημο: Εαν λοιπόν έχετε αποφασίσει να κάνετε έναν επίσημο γάμο, θα κινηθείτε σε καλλιγραφικές γραμματοσειρές με απλή αναφορά των ονομάτων σας, ημερομηνίας, ώρας και τοποθεσίας, δίνοντας βαρύτητα στην υφή του χαρτιού και τον συνδυασμό απαλών χρωμάτων.

Χιουμοριστικό: Διαλέξτε μια χαλαρή γραμματοσειρά και ίσως κάποια μοντέρνα γραμμικά σχέδια με έξυπνο και ευχάριστο κείμενο, προσέχοντας να μην το παρακάνετε με τα καρτουνίστικα σχέδια, δεν θα θέλατε άλλωστε να στήσετε μια κωμωδία με καρτουνίστικους ήρωες εσάς και ίσως το παιδί σας.. Η γραμμή που χωρίζει το γελοίο από το αστείο είναι πολύ λεπτή, καθώς και το έξυπνο από το εξυπνακίστικο!

Ρομαντικό: Η απλότητα θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους! Αποφύγετε τα μελιστάλαχτα κείμενα και προσπαθήστε να υπογραμίσετε τη ρομαντική σας διάθεση με κομψά σχέδια, απαλά χρώματα και υφή στο χαρτί. Μια καλή αρχή θα ήταν καλλιγραφικά γράμματα σε ιβουάρ ακουαρέλλα ή ένα ελαφρώς ιριδίζον περλέ χαρτί.

Απλό & μοντέρνο: Εδώ οι δυνατότητες είναι σχεδόν απεριόριστες! Μπορείτε να δανειστείτε λίγο απ’ όλα τα παραπάνω στυλ, που στις σωστές δόσεις, μπορούν να έχουν ένα όμορφο και φρέσκο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε απλή αναφορά της τελετής και όλων των στοιχείων χωρίς κείμενα, ποιήματα, στιχάκια και ευφυολογήματα (αυτό και μόνο του μπορεί να κάνει μοντέρνο ένα προσκλητήριο), να επιλέξετε ένα χαλαρό κλασικό ή vintage pattern σε απρόσμενα και φρέσκα χρώματα, δηλαδή οτιδήποτε άλλο εκτός από σαμπανί ή ιβουάρ και όλο αυτό, να το τυπώσετε σε ακουαρέλλα, δίνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο διακριτικά έναν αέρα ρομαντισμού.

2. Υποστηρίξτε σωστά το ύφος που διαλέξατε.

Φροντίστε το ύφος του γάμου να συνάδει με αυτό της πρόσκλησης. Δεν μπορείτε, για παράδειγμα να έχετε ετοιμάσει έναν κλασικό γάμο, γεμάτο δαντέλα, πέρλα και ταφτά σε έναν υπερπολυτελή χώρο και να στείλετε ένα χιουμοριστικό προσκλητήριο! Καθώς και το ανάποδο: ένας γάμος δίπλα στη θάλασσα με ένα beach party να ακολουθεί, δεν μπορεί να παρουσιαστεί με μια πρόσκληση σε ιριδίζον χαρτί με καλλιγραφική γραμματοσειρά. Ακολουθήστε την «γραμμή επικοινωνίας» που αποφασίσατε να έχετε στο γάμο σας για να έχετε ένα συνολικά όμορφο και «δεμένο» αποτέλεσμα.

3.  Ξεπεράστε την «αυτοκρατορία του χρώματος».

Τα τελευταία χρόνια, για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, έχει επικρατήσει η άποψη ότι το προσκλητήριο πρέπει απαραιτήτως να ταιριάζει χρωματικά με το νυφικό αλλά καί το χρώμα που έχετε επιλέξει για το στολισμό. Για να καταλάβετε πόσο άκυρο είναι αυτό, σκεφτείτε ότι ο γάμος σας είναι μια κυρία, που αποφάσισε να ντυθεί στα κόκκινα. Από την υπερπροσπάθεια να συνδυάσει τα πάντα, έβαλε κόκκινο φόρεμα, κόκκινα γοβάκια ραμμένα από στο ίδιο ύφασμα με το φόρεμα, έριξε στους ώμους της μια κόκκινη εσάρπα, πήρε μια κόκκινη τσάντα και…πήγε στον γάμο! Κραυγαλέα αστείο αποτέλεσμα, θύμα της υπερπροσπάθειας να ταιριάζουν όλα. Άλλο λοιπόν το ισοπεδοτικό ίδιο χρώμα παντού, κι άλλο ένα γενικότερο θέμα που να αποπνέει την αίσθηση που εσείς θα επιλέξετε. Δεν είναι ανάγκη να «σετάρετε» ούτε το νυφικό σας με τον στολισμό (η νύφη δεν είναι μέρος του ντεκορ, είναι η πρωταγωνίστρια και πρέπει να ξεχωρίζει), αλλά ούτε να ψάχνετε απαραιτήτως ιβουάρ πρόσκληση επειδή αυτό είναι το χρώμα του νυφικού. Μέσα στο πλαίσιο του θεματικού σχεδιασμού, η πρόσκληση γάμου μπορεί να συνδοιαστεί με σουπλά που προσδίδουν μια πιο χαλαρή και μοντέρνα αίσθηση στο χώρο της δεξίωσης και με τις ευχαριστήριες κάρτες που είτε θα ταχυδρομήσετε, είτε θα τοποθετήσετε στα τραπέζια. Εάν μετά τον γάμο ακολουθήσει πάρτυ κι όχι επίσημη δεξίωση και ειδικά αν είναι γάμος & βάπτιση, μια ωραία ιδέα θα ήταν να βάλετε σημαιάκια στον χώρο, που σε κάποια ατελιέ θα τα βρείτε σχεδιασμένα με το ίδιο δημιουργικό της πρόσκλησης. Τα σημαιάκια δίνουν αβίαστα μια παρτιάρικη και ευχάριστη διάθεση, αποφεύγοντας και ξεπερνώντας τα γιγαντιαία φανάρια πάνω στην τετριμμένη πλέον ηρωική γάζα που οι οργανωτές εκδηλώσεων κόβουν σε χιλιόμετρα και τυλίγουν τα πάντα. Είναι μια υπέροχη ιδέα που αν και έχει «προχωρήσει» πολύ στην Αμερική, στην Ελλάδα, ευτυχώς, δεν έχει γίνει ακόμη…σούπα!

Κάπου εδώ, θα αναρωτιόταν κανείς: «Όλα αυτά για μία πρόσκληση, που στο τέλος οι καλεσμένοι απλά θα πετάξουν;» Και το φαγητό που θα φάνε στην δεξίωση, δε θα το κρατήσουν για ενθύμιο, εάν όμως είναι εξαιρετικό, θα κρατήσουν σίγουρα για «ενθύμιο» την ανάμνηση της νοστιμιάς του! Γιατί όχι και την πρόσκληση;

Και μια που μιλάμε για αξέχαστες προσκλήσεις, η παρακάτω είναι μια πρόσκληση που θα μείνει αξέχαστη όχι μόνο σε μένα, αλλά μάλλον και σε άλλους, αφού τη χρονιά που την σχεδίασα πήρε έπαινο στα ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης).

Ladies & Gentlemen…Ο Χορός του Ησαΐα!

…ένα σακουλάκι ρύζι…

(δείτε όλα τα προκλητήρια κατά παραγγελία στην κατηγορία “prive”)

Advertisements

About 2invite

graphic designer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: